maanantai 15. toukokuuta 2017

Välittämisen päivä joka päivä

Tiistaina 9.5. vietettiin Välittämisen päivää. Yhdessä Rovaniemen Neuvokkaan kanssa järjestetty tempaus vei 176 Lyseonpuiston ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa ja 32 Neuvokkaan koulutettua vapaaehtoistyöntekijää välittämään hyvää mieltä, iloa ja virkistävää vaihtelua eri kohteisiin ympäri kaupunkia. Vapaaehtoistyönpäivä on paitsi osa lukion opetussuunnitelmaan kuuluvia, kaikille lukiolaisille yhteisiä opinto-ohjauksen opintoja, myös ainutkertainen ja innostava oppimistapahtuma. Suoritusmerkinnän ohella opiskelijat saivat oivan tilaisuuden kohdata erilaisia ihmisiä ja tutustua heidän elämäntilanteisiinsa sekä päästä näkemään arkea ja toimintaa erilaisissa palveluyksiköissä.

Tänä vuonna lukiolaiset saivat valita kohteensa 50 eri palvelupisteestä. Valikoimaan kuului muun muassa vanhusten ja kehitysvammaisten palvelukeskuksia ja asumisyksiköitä, päiväkoteja, alakoululaisten iltapäiväkerhoja sekä erilaisten järjestöjen toimipaikkoja. Opiskelijat saivat valita kohteensa vapaasti sen mukaan, mikä paikka ja sen suunniteltu ohjelma vaikutti itselle mieluisimmalta. Suosituimpien paikkojen - päiväkotien ja Tyttöjen talon - ilmoittautumislistat täyttyivät alta aikayksikön. Jos haluamaansa kohteeseen ei mahtunut enää mukaan, saattoi vapaaehtoistyön suorituspaikan valita vaikkapa työpäivän keston tai alkamisajankohdan perusteella: Se kun vaihteli kohteittain aamukahdeksan ja iltapäivällä kello kolmen väliltä. Työajat puolestaan vaihtelivat muutamasta tunnista täyteen työpäivään.

Koska Välittämisen päivän ydin on vuorovaikutus erilaisten ihmisten välillä, päiviä oli yhtä monenlaista kuin oli vapaaehtoistakin. Joillekin opiskelijoille tapahtuma oli mukava ja naurua täynnä oleva päivä, joka näytti, mistä auttamisen ilossa todella on kysymys. Kuitenkin useissa palvelupisteissä opiskelijat kohtasivat vaikeitakin asioita, kuten sairautta. Välittämisen päivänä jotkut kohtasivat ehkä jopa ensimmäistä kertaa elämässään esimerkiksi muistisairaita vanhuksia tai vaikeasti kehitysvammaisia ihmisiä, mikä saattoi herättää voimakkaitakin tunteita, joillain jopa ahdistusta ja huolta omasta tai läheistensä tilasta tulevaisuudessa. Ainakin erilaisten vaikeuksien kanssa kamppailevien ihmisten kohtaaminen sai arvostamaan omaa terveyttään ja toimintakykyään aivan uudella tavalla.

Vaikka Välttämisen päivä varmasti piristi ja tuotti iloa monelle, ei tempauksessa pohjimmiltaan ole kyse siitä, että yhtenä päivänä viedään hyvää mieltä ihmisille. Sen sijaan sen tarkoitus on auttaa meitä huomaamaan, kuinka suuri merkitys on sillä, että jokaisena päivänä muistaisimme todella välittää toinen toisistamme. Siis kuunnellaan, mitä toisella on sanottavana, ja yritetään ymmärtää. Jätetään puhelin välillä syrjään ja ollaan oikeasti läsnä. Ollaan lohduttavana olkapäänä ja iloitaan yhdessä onnen hetkistä. Annetaan kiireetöntä aikaa ja kerrotaan, että välitämme. Tehdään jokaisesta päivästä Välittämisen päivä.


Teksti: Emilia Tammilehto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti